Bilim adamları, yakın zamanda Rus yarasalarında bulunan bir koronavirüsün insan hücrelerini enfekte etme konusunda endişe verici bir yeteneğe sahip olduğunu ortaya çıkardı. Patojen, COVID-19’un arkasındaki virüs olan SARS-CoV-2’ye çok benzese de, mevcut aşılarımız ona karşı işe yaramıyor.
Khosta-1 ve Khosta – 2 virüsleri, 2020’de Soçi Ulusal Parkı yakınlarındaki yarasalarda keşfedildi. Yeni virüslerin, 2002–2004 SARS salgınından ve COVID-‘den sorumlu olan aynı koronavirüs grubu olan sarbecovirüsler olduğu ortaya çıktı.
Yeni bir çalışmada, Washington Eyalet Üniversitesi’nden bilim adamları, bu tuhaf Rus virüslerine bir kez daha baktılar ve ilk umulandan daha tehlikeli olabileceklerini keşfettiler.
Michael, “Genetik olarak, bu garip Rus virüsleri dünyanın başka yerlerinde keşfedilen diğer virüslere benziyordu, ancak SARS-CoV-2’ye benzemedikleri için kimse onların gerçekten heyecanlanacak bir şey olduğunu düşünmedi” dedi. Washington Eyalet Üniversitesi’nde ilgili çalışma yazarı ve virolog olan Letko, yaptığı açıklamada “Fakat onlara daha fazla baktığımızda, insan hücrelerini enfekte edebildiklerini görünce gerçekten şaşırdık. Bu, virüslerin nereden geldikleri ve hangi bölgelerin ilgili olduğu konusundaki anlayışımızı biraz değiştiriyor” dedi.
Görünüşe göre Khosta -2, SARS-CoV-2’nin hücrelerimize tutunmak ve hücrelerimize girmek için kullandığı aynı reseptör olan ACE2 reseptörüne bağlanarak insan hücrelerini enfekte etmek için spike proteinini kullanabilir . Son yıllarda yüzlerce sarbekovirüs tanımlanmıştır, ancak insan hücrelerini enfekte etme yeteneği nadirdir. Bununla birlikte, SARS-CoV-2 ile benzerliklerine rağmen, COVID-19 için mevcut aşılarımız ve monoklonal antikor tedavilerimiz buna karşı işe yaramaz.
Letko, “Şu anda, sadece SARS-2’nin bir sonraki varyantına karşı koruma sağlamakla kalmayıp, aslında bizi genel olarak sarbecovirüslere karşı koruyan bir aşı bulmaya çalışan gruplar var” diye ekledi.
“Maalesef, mevcut aşılarımızın çoğu, insan hücrelerini enfekte ettiğini bildiğimiz belirli virüslere veya bize bulaşma açısından en büyük riski teşkil ediyor gibi görünenlere göre tasarlandı. Ancak bu, sürekli değişen bir liste. Korunmak için bu aşıların tasarımını genişletmemiz gerekiyor, tüm sarbecovirüslere karşı.”
Yakın zamanda keşfedilen bu sarbecovirüsler, popülasyon için acil bir tehdit oluşturmasa da, hayvanlardan insanlara sıçrayan tehlikeli virüs tehdidinin her zaman orada olduğunu ve dünyanın daha iyi hazırlanması gereken bir şey olduğunu bir kez daha hatırlatıyorlar.
Çalışma bu hafta PLOS Patojenleri dergisinde yayınlandı .